Trænger din ledelse til udvikling?

Empati – en vigtig kompetencer og egenskab, når du skal arbejde med mennesker. Hvad kan du gøre for at træne din empati? Det er her hesten kommer på banen. Gennem øvelser træner du dine evner til at observere og lytte sammen med dit team eller en gruppe af mennesker. Det styrker din evne til at være empatisk og bedre forstå dine egne følelser i samspil med andre. Det er nemlig langt fra sikkert, at I observerer det samme. Hesten har brug for at føle sig tryg, hvis den skal følge efter dig uden en line. Derfor skal du anvende din empati til at overveje, hvad du kan gøre, for at hesten kommer med. Det træner din empati og følelsen, når hesten følger dig er fantastisk.

En anden fordel ved at træne ledelse med heste er, at hesten lyver ikke overfor dig. Det giver dig et skub på dine evner til at kommunikere non-verbalt. Så når din nonverbale kommunikation virker overfor hesten, virker den også overfor dine medarbejdere. Vi har set teams, der kunne blive ved med den samme øvelse, simpelthen fordi følgeskabet var sjovt. Tænk hvis det også var sjovt at følge dig som leder? Så skal du overveje at træne ledelse sammen med en hest.

emotionel intelligens
emotionel intelligens

Emotionel intelligens

Du bliver udfordret…

når gang du møder ind på job, og den næste stresssygemelding lige er tikket ind. Dit team er presset, og det er du også. Hvordan vælger du at tackle situationen? Hvordan kører din indre dialog? Hvad mærker du, hvis du tillader dig selv at mærke? For det er ikke sikkert, at du kender dig selv godt nok til at vide, hvordan du skal bevæge dig videre herfra. Måske bliver det dig næste gang, der   trækker en stress-sygemelding. Det behøver ikke at være sådan, men hvis du skal ændre noget for andre, skal du også være i stand til at ændre dig. Du kan nemlig ikke ændre andre, men du kan ændre dig selv og dit eget perspektiv på medarbejderen, situationen, teamet… For at kunne ændre noget ved sig selv, er det vigtigt at kende dig selv. Det er her, at du kan vælge at blive testet. Mange test kan tages hurtigt og gratis på internettet, men hvis du gerne vil et step videre og få en reel handlingsplan til dit fortsatte lederskab, så vælger du EQ-i 2.0.

Hvad er EQ-i 2.0?

Det er en test, beskæftiger sig med den enkelte leders sociale og følelsesmæssige styrker og svagheder. Omfattende forskning med EQ-i i mere end 20 år har vist, at fokus på og udvikling af disse kompetencer har stor betydning for mange både hårde og bløde faktorer i erhvervslivet. Mere end 1 million på verdensplan har anvendt testen til at vurdere og udvikle deres følelsesmæssige intelligens erhvervslivet. Så det er et godt sted at starte, når du skal håndtere de krav, som arbejdspladsen stiller til dig. Herunder også de krav, som du måske stiller til dig selv.

Mit eget resultat af testen har givet mig input til områder, hvor jeg kan blive bedre som leder, men har også givet input til selvledelse i det daglige. Fx. har jeg gennem min tid som leder deltaget i flere personprofil-test, men fælles var, at der ofte var tale om statiske test, hvor der ikke er mulighed for at genteste og dermed se en eventuel udvikling. Sådan er det ikke med EQ-i 2.0. hvor du kan genteste for at måle en eventuel udvikling hus den enkelte.

Hvorfor skal du se dig selv i spejlet?

Det skal du, da du skal kende dig selv, din indre stemme og hvordan du reagerer i forskellige situationer. Hvordan afspejler din indre stemme sig i dit kropsprog? Jo bedre du kender dig selv og hvordan du reagerer i forskellige situationer. Så jo bedre du kender dine følelser og din evner til at håndtere følelser, jo bedre kan du sikre dit teams resultater og trivsel. Så ender du ikke med at være blokaden for dit team, men kan i stedet være den leder, som situationen kræver. Du kan være helt sikker på, at teamet har spottet, at der måske ikke er sammenhæng mellem det du siger, og de signaler, som du sender. Så derfor skal du kende dig selv, så du kan kommunikere med teamet på en troværdig og autentisk måde.

Fem vigtige spørgsmål

 • Hvad har du gjort for, at teamet har høj trivsel og skaber resultater?
 • Hvad kan du gøre for at lytte mere til teamet?
 • Er der information, som du ignorerer (bevidst og ubevidst?)
 • Hvordan er dit stress niveau (hvis du kun skal fortælle det til dig selv?)
 • Hvilke værdier kommunikerer du til teamet (verbalt og nonverbalt?)

 

 

Hvordan mærker du komfortzonen?

Ja, hvordan mærker man komfortzonen?

Det er vel, når det går meget godt, men alligevel er der meget skriveri om, at vi skal træde udenfor komfortzonen. Det er efter sigende der, at vi udvikler os. Hvis vi bare bliver i komfortzonen, så bliver den bare mindre, er der også nogen, der siger. Men vi kan heller ikke tegne den, komfortzonen er en, der skal mærkes. Jeg mærkede den, da jeg stod i siloen på Studstrupværket og skulle tage trappe ned udenpå siloen. Pyh, ned kom jeg da, men med hjertebanken og rystende ben.

Men komfortzonen er ikke nødvendigvis der, hvor der bare er behageligt at være, det er nok mere forbundet med de vaner, som vi har bygget op. De vaner behøver ikke være behagelige. Men hvis vi ikke træder udenfor komfortzonen, er der en risiko for, at vi slår rødder. Eftersom vi ikke er træer eller planter, så er det ikke en god ide. Men hvad får vi så ud af at træde udenfor den komfortzone?

Her er mine bud: 

 • Du vil opleve nuet mere intenst, da der ikke er plads til at hvile på laurbærene. Det bliver særligt mærkbart, når du står overfor 400 kg. bullshit detektor, aka islandsk hest. Du vil nemlig opleve, at du bruger al din energi på at navigere i den nye situation sammen med hesten.
 • Din evne til at tænke kreativt og skabe innovation bliver styrket, når du træder udenfor din komfortzone. Ligesom når du bruger dine muskler, vil din innovationsevne blive styrket ved at træde udenfor komfortzonen. Det lyder simpelt, men alt hvad der skal til er en gåtur med en hest, og naturligvis en certificeret facilitator.
 • Dit potentiale bliver åbenlyst for dig og ja måske også for hesten. Men hesten er ligeglad med dit potentiale, den vil bare gerne følge en person, der kan skabe sikkerhed i en usikker situation. Bliver du i komfortzonen, finder du aldrig ud af om du rent faktisk kunne lede en hest.
 • Endelig er den der selvtillid også et element, som bare bliver bedre, når du træder udenfor komfortzonen og understøtter din udvikling. Men det er ikke al udvikling du skal følge. Nogle gange kan det være fint at være et træ og blive stående. Her er hesten også din ven, så du kan kende forskel på situationerne og sige til og fra overfor det, der styrker din udvikling eller tro på dig selv.

Jeg er overbevist om, at øvelser med heste fra jorden skaber bedre mennesker, bedre ledere og teams. Hvis du intet ved om hesten, ja så garanterer jeg, at du kommer udenfor den berømte komfortzone. Du kommer også til at mærke din kerne, og det bliver det næste tema, som jeg tager op.

Få flere hestekræfter i din ledelse

Heste søger helt naturligt efter en leder, der respekterer dem og udstråler troværdighed og selvtillid; for det betyder sikkerhed i flokken. Så kan du lede en hest, kan du lede alle, da hesten afspejler dine evner som leder på godt og ondt. Styrk din selvindsigt og dit lederskab hos Halkiær, der tilbyder hesteassisteret leder- og teamudvikling.

Stribevis af bøger beskriver den gode leder, der hviler i sig selv og tør træde i karakter med både håndfasthed og omsorg i sit ledelsesarbejde. Mange ledere stræber efter at kunne fylde ordene ud, men hos Halkiær i Hammel vil hestene hurtigt afsløre, om teorien er omsat til praksis, og om lederen har den omstillingsparathed, som kræves i dag.

”Du bliver en bedre leder, når du træner din ledelse med en hest. Hesten reagerer nemlig på her og nu kommunikation, den forholder sig ikke til din fortid eller din fremtid, men er et spejl af dit nuværende lederskab og giver direkte feedback på dine handlinger,” siger Tina Halkiær Olesen, der er certificeret indenfor hesteassisteret udvikling for virksomheder og driver virksomheden Halkiær med islandske heste fra sin gård i Hammel. På den 14 hektar store grund er der egen skov og faciliteter til træning af ledere og lederteams.

Bliv klogere på dine egne signaler
Hvorfor kan en person let få hesten til at bevæge sig rundt i en firkant, mens det skaber udfordringer for en anden? Det handler om udstråling, troværdighed, nærvær og omsorg. Søren Løgstrup, Head of Distribution hos Vestforbrænding fortæller om sin oplevelse med den hesteassisterede lederudvikling:

”Det var virkelig en øjenåbner for mig at arbejde med hestene, og det bliver meget tydeligt, hvad verbal og non-verbal kommunikation betyder i relationer. Ved arbejdet med hestene får du en hurtig en-til-en respons. ”

Du er ekspert på dig selv
Hos Halkiær er udgangspunktet, at den enkelte leder er ekspert på sig selv, og samarbejdet med hesten gør den enkelte leder klogere på sig selv og sine evner til at lede flokken.

”Øvelserne med hestene giver dig input til din egen ledelse af dine medarbejdere, også når fremtiden er usikker. Vi har ikke en facitliste; øvelserne sammen med hestene afspejler styrke og udfordringer i evnen som leder. Hvis en øvelse ikke lykkes, så skal teamet samarbejde om at finde løsningen. Skal der hentes hjælp udefra i form af en konsulent? Skal der ansættes en ny i teamet, mens en anden skal have nye udfordringer? eller noget helt tredje,” forklarer Tina Halkiær Olesen. Dybest set handler det ikke om at lykkedes i øvelsen, men at få input til sin ledelse eller kollegaskab. Altså at blive klogere på sig selv og hvordan du virker på andre mennesker.

Tina Halkiær Olesen understreger, at hesteassisteret ledelsestræning IKKE handler om at håndtere hesten. Forløbet inkluderer derfor ikke ridning, og det er ikke en hindring, hvis man er bange for heste.

”Det handler kort og godt om at træne dit lederskab, og mange gange ser jeg ledere komme hurtigere fra a til b, når de har arbejdet med en hest. Man kan godt sige, at dit lederskab bliver tunet sammen med hesten,” smiler Tina Halkiær Olesen.

Styrk dit lederskab
I Hammel udvikler de både ledere, teams og individuelle medarbejdere gennem den hesteassisterede træning.

”Vi afholder ofte seminarer for grupper, men jeg har også to hingste, der indgår i 1:1 coaching, fordi hingstene er meget tydelige i deres kommunikation. Derfor egner de sig særligt godt sammen med en enkelt person, hvorimod vallakker er gode facilitatorer i mindre grupper,” siger Tina Halkiær Olesen.

Hvert enkelt forløb bliver skræddersyet efter deltagernes ønsker omkring formål og ønsker om udvikling. Alle øvelserne med hestene dokumenteres på video. Det får deltagerne med hjem sammen med kursusmaterialet, hvor der er plads til den enkeltes refleksioner og tanker. Seminarerne kan fx også opfølges med et udviklingsforløb for ledelsesteamet.

Aktiv træning af lederkompetencer
Samarbejdet med hestene kan netop noget andet end de traditionelle lederkurser. For med fødderne i savsmulden og hesten ved din side får du plads til at tænke og reflektere samtidig med, at du praktisk træner dine lederkompetencer. Det bliver ekstra stærkt, når du gør det sammen med dit lederteam. Så får du også mulighed for at se din chef sammen med hesten og give input til chefens lederskab. Det er sjældent, man får den mulighed i dagligdagen.

Du træder udenfor din komfortzone, hvis du aldrig har arbejdet med heste – og det vokser du af. Samtidig sker det i rammer, hvor du kan være tryg, for der er taget hånd om din og hestens sikkerhed samtidig med, at konceptet er afprøvet internationalt. Hesteassisteret lederudvikling gør dig bedre til at skabe resultater sammen med dit team og styrker din kommunikation. Vil du styrke dit samlede lederskab, så er hesteassisteret lederudvikling det næste skridt for dig.

 

Ledelsespositioner

Indledning

Heste er i stand til at eksemplificere og skabe billeder for lederskab og give os mennesker refleksioner over egen ledelse. Ofte bliver jeg mødt med, at jeg træner hestefolket i at lede deres hest, men det er slet ikke det, som jeg laver. Det næste er, at nogen tror, at jeg lærer andre at ride. Men igen skal jeg understrege, at det er ikke det, som jeg arbejder med. Men hvad er det så, at jeg laver? Jeg hjælper ledere og teams til at blive bedre til at kommunikere og skabe resultater sammen. 

Forskellen fra andre traditionelle ledelsesudviklingsforløb er hesten. Træningen af ledere og teams foregår sammen med heste, hvor deltagerne får skærpet deres blik for kommunikation, autencitet og evne til at være tilstede i nuet.   

Heste mestrer en evne, som vi mennesker kæmper med, nemlig at være til stede i nuet. De har en særlig evne til at spejle det, som de møder, samtidig med, at de følger den naturlige leder, som gør dem trygge. Mennesker, der arbejder meget med heste, har observeret tre forskellige ledelsespositioner hos heste: 

 1. Ledelse forfra som jeg kalder Forandringer til teamet,
 2. Ledelse fra siden, som jeg kalder Support til teamet og
 3. Ledelse bagfra, som jeg kalder Tillid til teamet.

Samtidig har man kunnet observere, hvor nemt hesten skifter fra en ledelsesposition til en anden. Det er netop den evne, som er væsentlig for ledere at mestre, hvis man gerne vil have et effektivt lederskab. Goleman understreger dette ved at sige, at ledere har brug for forskellige ledelsesstile.   

 

Position 1: Forandringer til teamet 

Når heste leder forfra, kan det fx være hoppen, der er foran sit føl. Hoppen sætter retning, tempo og mål, og hvis hun fornemmer en fare, sætter hun i galop med det resultat, at føllet eller flokken følger hende væk fra faren. Når faren er væk, kan tempoet sættes til skridt og måske med tid til at græsse. Føllet udvikler ikke selvstændighed i denne position, da førerhesten har taget styringen, og føllet følger blot med.     

Ledelse forfra er særlig anvendelig, når du som øverste leder skal sætte strategien og visionen for organisationen. Set fra forretningens perspektiv, er det væsentligt, at den øverste ledelse sætter en klar retning gennem strategien og visionen. Som øverste leder har du fokus på målet og retningen og ved, hvornår flokken skal i galop (fuld fart) og hvornår den skal skridte (vi går i almindeligt tempo). Ledelsesstilen i denne position kan karakteriseres som visionær, men kan også opleves som autoritær afhængig af måden, der bliver ledet på. Jeg har imidlertid set mange visionære ledere, som ikke evner at sætte tempoet ned, inklusiv mig selv. Medarbejderne har så meget fart på hele tiden med høj risiko for udbrændthed. Så selvom man er topleder, kan man godt lede teamet fra siden og nedsætte tempoet. Der er også en anden risiko, hvis du er kommet så langt foran teamet og ikke opdager, at medarbejderne ikke er med. Medarbejderne risikerer også at brænde ud, da de hele tiden får fortalt, hvad de skal og kan risikere at miste lysten til at arbejde selvstændigt.  

Når du leder forfra, er du som leder i den mest dominerende position. Du er foran dit team og ser måske ikke så meget, hvordan den enkelte medarbejder har det. Men du kender retningen og kursen for teamet. I denne position forventes du at have overblikket, men du er også rent ledelsesmæssigt et sted, hvor du som mellemleder risikerer at brænde ud.

I min egen ledelse har jeg oplevet at være så langt foran teamet, at jeg faktisk mistede følingen med teamet. Det er en anden risiko ved at lede forfra, men her skal du som leder være varsom med at begynde at kigge bagud for at se om teamet er med. Så får du skabt en slags bremse/speeder effekt, som er med til at indikere tvivl hos dig og din ledelse. Hvis du leder fra denne position, skal du være sikker på dig selv og den retning, som du har sat. Hvis du først begynder at tvivle og kigge bagud er det på tide at skifte position og det kan fx være ledelse fra siden. Jeg har selv oplevet den her bremse/speeder effekt, som for mig er meget demotiverende.

Du kan også anvende positionen, når der fx skal startes et nyt IT projekt med mange forskellige interessenter. Hvis der ikke er en klar retning, er der risiko for, at deltagerne, som mellemlederne og medarbejderne ikke ved, hvor de skal hen. Hvis du fx har deltaget i et projekt, hvor der ikke er klar agenda og alle taler i flere forskellige retninger, så har du oplevet, hvad der sker, når ingen leder forfra. Det kan også ske, at teamet oplever konflikter ved den manglende retning, som gør teamet ineffektivt. 

Når du leder forfra, så tror du på dig selv og retningen, der er sat. Strategien er på plads og den skal eksekveres. Vær klar i din kommunikation og formålet med forandringen. Mister medarbejdere undervejs retningen, kan du overveje at lede fra siden. Her kan du være nysgerrig og undersøge årsagen til den manglende fremdrift.

Position 2 Support til teamet

Langt de fleste heste anvender denne ledelsesposition, og her er der ingen dominans fra et bestemt individ. Flokken af heste bevæger sig afsted sammen og sikrer sammen flokkens tryghed, så ingen bliver efterladt. Her kan enkeltindivider udvikle sig indenfor flokkens ramme. Det er også stedet, hvor føllet kan træne sin selvstændighed. 

Ledelse i denne position kan sammenlignes med en coachende eller demokratisk ledelsesstil. Mange store organisationer træner deres ledere til en coachende stil, enten via NLP programmer eller coach uddannelser. Det er en ledelsesstil, der har vundet meget indpas gennem de senere år. Den er særlig anvendelig, hvis du som leder ikke har det fulde billede og gerne vil have medarbejdernes input og involvering. Ledelsespositionen giver dig også mulighed for at lære medarbejdernes styrker og svagheder at kende. Du kan som leder være nysgerrig og undersøge, hvorfor fc retningen ikke er på plads eller der ikke sker noget i projektet. Mangler der ressourcer, kompetencer eller andet, der gør, at teamet ikke følger retningen? Det kan også være, at du bliver den spillende træner eller projektleder, der hjælper teamet op til en deadline. Samtidig kan det også være en effektiv position, hvis der er konflikter i teamet, som skal løses. Du kommer tæt på teamet og kan undersøge årsagssammenhænge. Positionen giver dig også gode mulighed skabe relationer til teamet, herunder udvikle til tillid, der skal være for at kunne komme i den sidste position: Tillid til teamet. 

Svagheden ved den coachende stil kan være, at du ikke får sat den klare retning for teamet. I stedet går du rundt og stiller alle de coachende spørgsmål, som hjælper til, at medarbejderen selv kan finde løsningen på konkrete udfordringer. Det er klogt, når medarbejderen har brug for den hjælp. Men hvis medarbejderen har brug for at forstå organisationens formål, kan du ikke coache dem derhen. Så er det dig, der er den. Det er også dig som leder, der er den, hvis der er krise eller der skal sættes et andet tempo i opgaveløsningen eller du skal delegere andre opgaver til teamet. 

Positionen kan sammenlignes med tilbagelænet ledelse. Det kan i nogle situationer være rigtigt overlade teamet til sig selv og give ansvaret fra sig. Men det kan også resultere i konflikter for teamet, som ikke kan fornemme retningen og hvornår de skaber værdi. Derfor skal denne ledelsesposition anvendes med forsigtighed, for i min optik er det lederen, der bærer ansvaret for medarbejdernes trivsel og resultater. Det ændrer ikke ved, at ledelse kan flyde i teamet, således teamet selv kan træffe beslutninger. Så er teamet er fokuseret og der er skabt mening, hvilket er kendetegnende for teams, der er højt specialiserede med stor viden. Men bliver ledelsen for demokratisk eller coachende, så risikerer teamet at miste retning for det overordnede formål. I sidste ende ender det galt, hvis der ikke er en, der har ansvaret og dermed ledelsen. Derfor er denne ledelsesposition heller ikke en position, som du kan hvile i som leder. Hvis du gør det, kan det få den konsekvens, at alle finder deres egen vej i organisationen. Men der mangler det fælles fodslag i teamet. Så er det i stedet på tide at overveje de to andre ledelsespositioner. 

Position 2 Tillid til teamet

Ledelse bagfra er den anden mest dominerende ledelsesposition, hvor hesten kan skabe pres bagved flokken og drive den fremad. I hesteflokken kan alle individer indtage denne rolle, men jo højere i hierakiet, at hesten er, jo mere vil den kunne dominere fra denne position. Særligt alfahingsten er stærk i denne rolle. Her er der samtidig gode muligheder for udvikling af selvstændighed af flokkens individer.

Når formålet med forandringen eller visionen er klar, så kan der med fordel ledes med tillid til teamet (position 3). Fra denne position kan du som leder se alt, hvad der foregår i teamet, men samtidig er det også teamet, der styrer gennem udfordringerne og opgaveløsningen. Ledelsesstilen kan karakteriseres som temposættende. Fra denne position kan du også sikre kommunikation og relationerne til de andre ledelseslag i organisationen. Kommunikation mellem de forskellige ledelseslag og ledelsespostioner skaber værdi for hele organisationen. Ellers er der risiko for, at tempoet eller retningen bliver forkert. Koordinering mellem ledelseslagene kan også være forum for kommunikation om konkrete initiativer, herunder hvor langt teamet er nået og hvilke resultater er skabt. Dermed bliver du også i stand til at forlange det rette tempo. Hvis alle opgaver og alle projekter er lige vigtige, og vi hele tiden skal bare videre, så er er tempoet for højt i organisationen. Du risikerer, at alt bliver ligegyldigt for medarbejdere, hvis alt er lige vigtigt. Balancen mellem pres og ikke pres er uhyre vigtig, så hvis der er kommet en ønsket reaktion på dit pres, så skal du slippe igen. Ellers kan medarbejderne miste deres evne til at vurdere og prioritere, da der aldrig er forskelle i dit pres som leder.  

Som leder skal du hele tiden være opmærksom på dit energi-niveau, når du leder teamet bagfra. Så hvis der har været tid med højt energi-niveau, skal der være tid med lavere energi-niveau. Heste har en særlig evne til at hæve og sænke det energi-niveau, som der er brug for. Ledelsespositionen kan skabe det rette empowerment for medarbejderne, hvis opgaven og retningen er klar. Det er nemlig medarbejderne, der får mulighed for at shine og får kredit for deres resultater. Det skaber rum til udvikling af den enkelte medarbejder, som man ikke i samme grad for, når man leder teamet igennem forandringer (position 1). Den leder, der leder bagfra skal passe på, at tempoet ikke bliver for højt for længe af gangen. Risikoen er nemlig at teamet bliver stresset over presset i højere grad end hvis der ledes fra position 1. Tempoet kan sænkes ved, at du samler viden til videregivelse til de øvrige ledere i organisationen. Samtidig skal du blot være opmærksom på de signaler, som medarbejderne sender til dig. Siger de fx: det er dig, der er lederen, det er dig, der bestemmer, så er medarbejderen på vej til at tage sig selv ud af ligningen. Omvendt skal der være et pres for at sikre det nødvendige momentum, så teamet performer og få leveret til tiden. Hvis ingen har den rolle, så får vi aldrig gjort opgaverne færdig. Forudsætningen er fortsat, at målet er klart for medarbejderne, ellers risikerer vi, at vi bare løber uden vi ved, hvor vi løber hen. Det er langt fra sikkert, at vi løber i samme retning, som understeger vigtigheden af, at du er opmærksom på det tempo, som du sætter for teamet. Hvis du bliver selv bliver udmattet, så er det en meget god indikation på, at tempoet er for højt. 

Hvor skal lederen så være?

Det er ikke en ledelsesstil eller -position, der er bedre end en anden. Men der er ledelsespositioner, der er mere anvendelige i nogle situationer end i andre. Netop derfor skal du kunne balancere dine forskellige ledelsespositioner. Som leder skal du nemt og agilt kunne skifte mellem de tre forskellige positioner og stadig sikre resultaterne for teamet og organisationen.  

Hvis du som leder oplever at fryse i en bestemt ledelsesposition, er det på tide at træne dit lederskab. Efter træning kan du flytte dig derhen, hvor teamet har brug for dig og din ledelse. Det afhænger af den konkrete situation, men når du kommer derhen, hvor du ikke længere tænker over ledelsesstile og positioner, så er du landet og effektiv i dit lederskab.  

Dine roller og opgaver som leder bliver kun stadig flere og mere komplekse. Derfor giver det dig værdi at overveje din egen rolle og position i forhold til teamet. Din ledelse bliver styrket, når du tør hoppe i en anden end den vante position. Så alle tre ledelsespositioner skal anvendes, når du leder. Det er ikke kun topledere, der leder forfra. Jo bedre du bliver til at skifte, jo bedre bliver din ledelse. Nogle ledere vil have en position eller ledelsesstil, som de aldrig anvender. Sammen med hesten vil du naturligt prøve alle ledelsespositioner af og dermed få trænet dine kompetencer som leder. 

Mange vil tænke, at ledelsestræning med heste er da for meget eller kun for hestefolket. Ja det har jeg nok også selv tænkt engang, indtil jeg prøvede at arbejde med heste. Her endte jeg med at blive certificeret Horse Dream partner indenfor ledelsesudvikling målrettet virksomheder, ledere og teams. I dag ved jeg, at det gør en forskel for mit lederskab, og det faktisk ikke har så meget med hesten at gøre. Det handler om dig og træning af dit lederskab.  

For noget tid siden fik jeg feedback fra et team, som jeg har fået lov at lede igen i et barselsvikariat: De kan mærke en klar forskel fra, da jeg ledede dem sidste gang. Dengang var jeg hektisk, hurtig, kunne klare alt, og det var ikke altid en god oplevelse for teamet. I dag oplever de mig som mere grounded, autentisk og tilstede. Forskellen fra den gang til nu, er indlysende: Hesten er kommet ind i mit liv. Det har gjort mig opmærksom på min ledelsesstil og -position. 

Karakteristika Hvornår kan du med fordel anvende positionen? Hvad skal du være ekstra opmærksom på?
Forandringer til teamet Du kender retningen og vejen. Der kan være usikkerheder forbundet med forandringerne. Alt er nødvendigvis ikke kendt. Som leder kan du inspirere teamet til at følge dig.  Når organisationen skal forandres eller når der er brug for en klar retning. Der bliver skabt en naturlig “følg mig, jeg kender vejen” stemning. Positionen er også anvendelig i forbindelse med krisehåndtering eller forandringer, der skal implementeres hurtigt.   Hvis der er højt konfliktniveau i teamet, da det kan risikere at polarisere teamet yderligere. Pas ligeledes på med at få skabt speeder/bremse effekt. 
Support til teamet Du hjælper teamet med at komme i mål. Det kan være op til en deadline eller hvis der ikke er fremdrift i et projekt. Dette er positionen, hvor du kan lytte og coache. Som leder i denne position kan du også være nysgerrig og finde årsagssammenhænge. Det er også her du kan skabe relationer.  Når teamet har brug for din støtte. Det kan også være, at der er konflikter eller andet, som teamet har brug for hjælp til at løse. Samtidig kan det også være denne position, hvor du er med til at få teamet til at præstere endnu bedre.  Positionen kan føre til, at der ikke er nogen, der har ansvaret og ledelsen.  Det kan skabe usikkerhed og frygt i teamet, hvis der ikke er en kendt retning. 
Tillid til teamet Her har du som leder overblikket over såvel retning som teamet. Teamet får mulighed for at arbejde selvstændigt og du kan sætte tempoet og derigennem skabe resultater.  Når retningen er kendt og teamet arbejder sammen uden konflikter. Samtidig er det en position, hvor du kan få skabt empowerment til teamet og de kan præstere.  Overvej nøje dine evner til at temposætte, da det kan få skabt en utålmodighed i din ledelse. Resultater er væsentlige, men tempoet skal afpasses med teamets kompetencer. Bliver du selv udmattet af tempoet?

LEDER LIVE

Nu har jeg kastet mig over ledersparring via LEDER LIVE. Det bliver et forum for dig, der er mellemleder og har brug for et åndehul. Til at blive inspireret og grine, ja måske også tvivle og græde. Der er plads til det hele, hvis bare du også vil dele af dig selv og din ledelse. Du bliver budt velkommen i det digitale rum, men det er mit håb, at det kan udvikle sig til et netværk.

LEDER LIVE for mellemledere lanceres fredag den 12. februar kl. 8 med fremtidens ledelse, og hvordan du undgår at kede medarbejderne i fremtiden. Jeg vil kaste et blik på fremtidens kompetencer som mellemleder og hvad skal der til for at fastholde medarbejderne også i en ikke så fjern fremtid.

Glæd dig, det gør jeg.

Kommende temaer til 2021:

 • Ledelse, når fremtiden er usikker
 • Teamudvikling, når teamet ikke kan sammen
 • Motiverer eller stresser du dine medarbejdere?
 • Helt ærligt, er du konfliktsky?
 • Får du det bedste frem i teamet eller dig selv?
 • Skab retning for teamet – hvis ikke du gør – gør de det selv

Så er vi ikke i gang med hesteassisteret udvikling

Kursus med heste har været sat mere eller mindre på standby i 2020. Jeg kan se tilbage på et år, hvor jeg afviklede to kurser med masser af afstand og håndsprit. Men hestene var stadig med, for de smitter ikke – ihverfald ikke med corona. Til gengæld smitter de med alt mulig andet, som gavner dit lederskab. De har også en anden fornem egenskab: De lyver ikke. Jeg tror faktisk ikke, at heste er i stand til det, og jeg skal heller ikke komme ind på, hvorfor mennesker vælger at lyve. I stedet vil jeg fremhæve de hurtige resultater, som hesteassisteret udvikling skaber:

 • Du får sparring, som du kan bruge til at udvikle dit personlige lederskab
 • Et stort spejl, der viser dine styrker og udviklingspunkter
 • Du får en oplevelse, som du ikke glemmer

Jeg skal snart teste mig selv. Min virksomhed er stort set sat på nul, da jeg har afvist, at jeg kan lederudvikle via zoom med heste. Men det er der nogen, der siger, at det kan man godt. Så jeg tager min egen medicin og skal på train the trainer kursus sidst i januar hos www.horsedream.com

Så måske kan du inden længe komme på kursus hos mig digitalt, men stadig med alt det gode, som hesten gør ved os. Jeg starter året med et lille bitte webinar, der fortæller dig om hesteassisteret udvikling. Mere om det senere.

Fem fejl du begår som leder

1. Du taler om ledelse, men du glemmer at udøve den. Hesten er ligeglad med, hvad du siger. Den forholder sig til det, du gør. Så sammen med hesten træner du dit lederskab gennem konkrete og praktiske øvelser.

2. Du siger, at din dør er altid åben, men du glemmer at være nærværende. Hesten elsker dit nærvær og kan træne dig til at blive mere nærværende. (men du skal slippe den forbandede telefon)

3. Du siger, at dine medarbejderes input er vigtige, men du handler ikke på deres ideer. Hesten lærer dig at lytte og se, hvad der er vigtigt for den. 400 kg kan være meget overbevisende, men hesten har også helt små signaler, som du skal agere ud fra.

4. Du glemmer at være empatisk, for din kalender er booket med møder og andre vigtige ting. Sammen med hesten træner du din empati, når I sammen skal igennem en bane med forhindringer.

5. Du springer anerkendelsen over, da vi er godt i gang med det næste projekt. Hesten lærer hurtigere og performer bedre, når den bliver anerkendt. Det gælder også for dine medarbejdere (og dig selv).

#flerehesteiledelse #ledelse #trænditlederskab

Få konkrete værktøjer til at håndtere stress

Hvor mange dage var du syg sidste år? Hvor mange af de dage var på grund af, at du var stresset?

Jeg var ikke syg af stress sidste år, men af dårlige østers. Det var heldigvis hurtigt overstået, men pyh det var hårdt, mens det stod på. Det har fået mig til at tænke på de gange, hvor jeg har følt mig stresset og alligevel forsat som om alt var normalt. De dårlige østers gav mig ikke anden mulighed end at være i sengen tæt på toilettet. Uden flere detaljer fra østershistorien, så kan jeg snildt tage på job, selvom jeg føler hjertebanken og ikke har sovet godt. Så stress stopper mig ikke for at komme på job og potentielt blive mere stresset.

En af de kæmpe fordele, som jeg har i det daglige, er, at hestene skal passes hver dag. De giver mig ro og hjælper mig til at sove bedre. Hesten fortæller mig nemlig, at jeg skal være til stede i nuet og i min krop. Tankemylder bliver til fokus og ikke mindst handlinger bliver til resultater.

Baseret på min egen erfaring som leder og hesteejer er jeg i gang med at designe et forløb, der skal hjælpe dig, der har symptomer på stress. Du vil opleve et bedre fokus og styr på dine tanker. Samtidig får du konkrete værktøjer til at håndtere dine symptomer. Jeg er ved at finde den rette samarbejdspartner, så du kan godt glæde dig.

Der bliver plads til 10 deltagere og du kan allerede nu tilmelde dig inden 1. september og spare 10%.

Contact

Skal du med på rejsen?

Vi står klar til at skræddersy jeres forløb, så kontakt os vedr. mulige datoer.

Lederudvikling

Lederforløb kan skræddersys til jeres behov med 2-10 deltagere og fra 1-3 dages varighed. Vi afholder kurser med ledere fra en organisation eller kurser med ledere fra forskellige organisationer.

Teambuilding

Vi står klar til at hjælpe jeres team til en stærkere kommunikation og fælles mål. Der kan være op til 15 deltagere med en varighed fra et par timer til flere dage. Kontakt os for mulige datoer.

Individuel coaching

Som leder kan man have brug for et individuelt forløb, hvorfor vi også tilbyder individuelt opsatte forløb. Vi er klar med kalenderen.

RING: +45 25 700 110

Contact